Solliciteren is jezelf verkopen. Want jij moet de rekruteerder ervan overtuigen dat jij dé man of vrouw voor de job bent. Een steengoed CV is dan ook een must. Wij geven je vandaag een checklist voor een CV dat werkt. Voldoet je CV aan al deze voorwaarden? Dan ben je klaar om je kans te wagen.
In mijn CV staan alle elementen die belangrijk zijn
Rekruteerders willen na het lezen van je CV een antwoord hebben op al hun vragen. In je CV moet je dan ook alle elementen opnemen die relevant zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Ervaring, opleiding, hobby’s,… alles wat van belang kan zijn om de rekruteerder te overtuigen van je kwaliteiten, moet in je CV staan.
Er zit een duidelijke structuur in mijn CV
Een rekruteerder is niets met al deze informatie, als hij ze niet terugvindt. Naast de inhoud, is daarom ook de structuur van je CV heel belangrijk. Als de rekruteerder de belangrijkste informatie niet in een oogopslag terugvindt, wordt de kans op een positief antwoord kleiner. Gebruik een duidelijke structuur, met duidelijke, relevante titels.
Mijn CV ziet er verzorgd uit
Het oog wil ook wat… en dat geldt ook voor je CV. Het moet er goed uitzien. Een verzorgde lay-out nodigt meer uit om te lezen. Het vraagt misschien wat meer tijd, maar verzorg je lay-out als je wil opvallen tussen de andere CV’s.
Het belangrijkste staat bovenaan
‘Save the best for last’, dat is dan weer een stelling die niet opgaat voor je CV. Je relevante werkervaring, relevante diploma’s en certificaten moeten opvallen. Verstop ze zeker niet ergens onderaan, maar zet ze duidelijk bovenaan, dan leest de rekruteerder ze eerst en heb je zijn/haar aandacht zeker. Som ze niet alleen op, maar geef bij je werkervaring bijvoorbeeld een overzicht van de taken die relevant zijn voor je sollicitatie.
Ik geef enkel die informatie die belangrijk is voor de job waarvoor ik solliciteer
Een werkgever wil je leren kennen als hij je CV leest, maar hij moet nu ook weer niet alles over jou weten. Als je veel opleidingen gevolgd hebt, moet je die niet allemaal opsommen, enkel diegene die relevant zijn voor je sollicitatie. De lagere school moet je meestal niet vermelden.
Ik geef bij een spontane sollicitatie duidelijk aan waar ik naar op zoek ben
Weet je goed wat je wil? Zeg dat dan ook: vermeld in je CV naar welk type job je op zoek bent. Zo weten rekruteerders dit en kunnen ze er rekening mee houden als ze je sollicitatie bekijken. Dit geldt zeker voor spontane sollicitaties, en voor sollicitaties voor functies die afwijken van wat je in het verleden hebt gedaan.
De rekruteerder kan niet naast mijn contactgegevens kijken
Je wil natuurlijk zo snel mogelijk uitgenodigd worden voor een gesprek! Zet je contactgegevens bovenaan in je CV, zodat de rekruteerder ze gemakkelijk terugvindt. Zet ze bij voorkeur in de hoofding, zodat ze ook op een eventuele tweede pagina te zien zijn.
Mijn CV is beknopt maar volledig
Rekruteerders hebben over het algemeen niet zoveel tijd, maak het dus niet te lang. Beperk je CV tot 2 pagina’s, een langer CV wordt toch niet helemaal gelezen. Laat ook geen gaten in je CV staan, dan zullen er vragen rijzen. Ben je een tijdje werkloos geweest, geef dat dan aan.
Bron: StepStone