Inhoud

Tips voor de inhoud van je sollicitatiebrief

In je brief moet je de werkgever van twee dingen zien te overtuigen: dat de vacature je aanspreekt (of in het geval van een spontane sollicitatie: het bedrijf) en dat jij de geschikte kandidaat bent voor de job. Deze tips helpen je hierbij.

  • Verstuur nooit dezelfde brief naar verschillende werkgevers! Je moet voor elke sollicitatie uitleggen waarom de bewuste vacature je aanspreekt, of in het geval van een spontane sollicitatie: waarom je specifiek in dat bedrijf wil werken. De werkgever merkt feilloos het verschil op tussen een standaardbrief en een gerichte sollicitatie. Een gerichte sollicitatie spreekt hem aan omdat er zaken instaan die hij zélf belangrijk vindt. In een standaardbrief staat vooral wat jij belangrijk vindt.
  • Zeg niet alleen dat de vacature of het bedrijf je aanspreekt, maar leg ook uit waarom. Dooddoeners zoals “Ik zag uw advertentie en ze leek me interessant” of “Ik ben erg gemotiveerd om bij u te komen werken” zijn niet voldoende. Hoe specifieker en persoonlijker, hoe overtuigender.
  • Vermeld alleen maar troeven in je brief die beantwoorden aan de vereisten in de vacature of die relevant zijn voor de job. Dat kan je ervaring zijn, je studies, een stage, een opleiding die je volgde, een bepaalde eigenschap…
    – Bijvoorbeeld: “Dankzij mijn ervaring als vertegenwoordiger en de communicatieopleidingen die ik volgde, kan ik me perfect inleven in de behoeften van de klant.”
    – Of: “Ik ben een dynamische medewerker. Dat bewees ik als student. Ik zat in een studentenvereniging, ging regelmatig sporten, lette een avond per week op mijn nichtje en werkte af en toe in een café om bij te verdienen. Ik combineerde al die activiteiten vlot én behaalde mijn diploma!”
  • Laat je zwakke punten of teleurstellingen achterwege. Vermeld bijvoorbeeld niet dat je onslagen werd. Dit zal later wel aan bod komen in het interview, en dan heb je de kans om een meer genuanceerde uitleg te geven.
  • Verkoop jezelf, maar overdrijf niet. Wees niet te onderdanig, maar ook niet opdringerig of hoogmoedig. Bijvoorbeeld niet: “Ik ben de beste kandidaat voor deze job en hoef niks meer bij te leren!” maar wel: “Ik heb al heel wat ervaring opgedaan in deze sector, maar ben steeds bereid om me verder bij te scholen.”
  • Sluit je brief af met een korte krachtige zin waarin je je doel duidelijk maakt: namelijk op gesprek komen. Bijvoorbeeld: “Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek.” Vermijd een stijve formulering als “Hopend op een gunstig gevolg, verblijf ik, geachte Mevrouw, geachte Heer”. Een werkgever wil iemand die paraat staat en geen aarzelende sollicitant die ‘hoopt’ en ‘verblijft’!
  • Opgelet: een goede brief is maximaal 1 pagina!

Bron: VDAB