Tijdens het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek

Een goede eerste indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijk. Zorg dat je ontspannen bent wanneer je de rekruteerder ontmoet. Als je hem zenuwachtig de hand schudt, maak je geen beste beurt. Hoe zorg je ervoor dat je zen op het appel verschijnt?

Kom op tijd
Om ervoor te zorgen dat het interview goed verloopt, moet je eerst en vooral ontspannen en op tijd ter plekke geraken. Meld je minstens 10 minuten voor je afspraak aan bij de receptie. Op die manier krijg je de kans om de werkomgeving in je op te nemen en de sfeer op te snuiven. Geraak je er niet op tijd door omstandigheden? Breng het bedrijf op de hoogte. Zo beperk je de schade.

Let op je houding
Je sollicitatie begint van zodra je een voet op het bedrijfsterrein zet. Let op je houding en gedrag van begin tot einde.

  • Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je aanspreekt
  • Zet je gsm stil
  • Zorg dat je de naam kent van diegene met wie je een afspraak hebt
  • Let op je lichaamstaal: de handdruk die je geeft, de manier waarop je op de deur klopt, je houding tijdens het gesprek

Hou je zenuwen onder controle
Probeer je zenuwen onder controle te houden. Dus niet: spelen met je pen, op je handen gaan zitten, nagelbijten… Blijf zoveel mogelijk jezelf, maak oogcontact en spreek duidelijk.

Antwoord concreet
Antwoord concreet en duidelijk op alle vragen. Vermijd zoveel mogelijk ‘mmm’, ‘ik weet het niet’ of ‘euh’. Laat je niet van de wijs brengen door directe vragen, ook niet door de vraag ‘hoeveel wil je verdienen?’. Soms gebeurt het wel eens dat de werkgever je bewust provoceert om je te testen. Blijf ook dan beleefd.

Wees enthousiast
Toon je enthousiasme. Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De interviewer wil iemand die gemotiveerd en opgewekt is, en heeft geen boodschap aan andere sollicitaties.

Stel zelf ook vragen
Tijdens het interview mag je zelf ook verduidelijking vragen over jobinhoud, vragen die de rekruteerder stelt, verdere selectieprocedure, … Het is een wederzijds gesprek.

Enkele voorbeelden:

  • Hoe word ik ingewerkt?
  • Wat was de aanleiding van de vacature?
  • Zijn er mogelijkheden om bij te scholen / door te groeien?
  • Kan ik een rondleiding krijgen?
  • Hoe verloopt de verdere procedure? Zijn er nog testen of gesprekken?
  • Op welke termijn zal er een beslissing genomen worden?
  • Wanneer en hoe krijg ik nieuws over mijn sollicitatie?

Zorg ervoor dat je bij het buitengaan op de laatste 3 vragen een duidelijk antwoord hebt. Vergeet de werkgever niet te bedanken voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen. De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langste hangen.

Bron: VDAB